Skip to main content

Facebook Annonsering

Vi vet att det kan vara svårt att komma igång med Facebook annonsering, speciellt om du aldrig skapat en annons tidigare. Därför har vi skapat en komplett guide som hjälper dig att få svar på dina frågor samt komma igång med facebook annonsering.

Varför annonsera på Facebook?

Det finns många skäl till att experimentera med annonsering på Facebook. Den första och kanske största anledningen är Facebooks beslut att minska inläggens organiska räckvidd. Idag går det inte att förlita sig på organisk räckvidd för att nås av sina följare. För att ditt innehåll ska nå fler och uppmuntra till engagemang – är det annonser som gäller.

En annan anledning till att annonsera på Facebook är de stora möjligheterna att nå användare som sannolikt kommer att vara intresserade av ditt erbjudande eller kampanj.

Med Facebook annonser kan du:

 • Få fler följare
 • Engagera följare
 • Driva trafik
 • Få nya kunder
 • Rekrytera personal
 • Marknadsföra evenemang
 • Samla in pengar
 • Få signaturer för en ansökan eller rörelse
 • Testa annonstexter och grafiska profiler

Så skapar du ett Facebook Ads-konto

Att skapa ett Facebook Ads-konto är en ganska enkel process och görs med följande fyra steg:

 • Facebook Business Manager. För att kunna annonsera på Facebook måste ditt företag först ha en egen profil. Därifrån kan du skapa ett Business Managerkonto där alla kampanjer och annonser skapas och styrs. För att komma igång, gå till startsidan för Facebook Business Manager och klicka på ”Skapa konto”. Logga sedan in med e-postadressen och lösenordet som användes för att starta företagssidan.
 • Installera Facebook Pixel. Gå till webbplatsen och installera Facebook pixel som gör det möjligt för Facebook att spåra och identifiera användare som besökt webbplatsen.
 • Skapa målgrupper för specifika användare. Med detta verktyget kan du skapa och spara de målgrupper som är mest relevanta. Gå tillbaka till Business Manager och välj alternativet ”Målgrupper” från kolumnen ”Resurser”.
 • Skapa en Facebook annons från ett Facebookinlägg. Bestäm först vad målet är. Är det trafik, försäljning, videovisningar eller leads?

Facebook Ads Manager är det primära verktyget för att skapa och analysera Facebook Ads-kampanjer. För att skapa en annons, klicka på ”Skapa annonser” från rullgardinsmenyn längst upp till höger på företagssidan.

I huvudmenyn finns det fem kategorier: Planera, skapa och hantera, mäta och rapportera, resurser och inställningar. Att veta hur varje verktyg fungerar är viktigt för utformningen av din kampanj.

 • Planera: innehåller verktyg som hjälper annonsörer att förstå sin målgrupp.
 • Skapa och hantera: här hittar du verktygen som används för att skapa en annons och hantera kampanjer.
 • Mät och rapportera: när kampanjer ska analyseras är det verktygen i avsnittet Mät och rapportera som ska användas. Nu kan du exempelvis skapa anpassade konverteringar för att spåra huruvida annonserna uppfyller affärsmålen.
 • Resurser: det här avsnittet ger annonsörer en snabb och enkel tillgång till viktiga resurser som har använts för att skapa annonser. Det kan vara målgrupper, bilder / filmer, Facebook pixel och mycket mer.
 • Inställningar: här finns all kontoinformation. Gå hit för att uppdatera kortuppgifter, e-post etc.

 

Vad är Facebook Pixel?

Facebook pixel är en spårningskod som hjälper annonsörer mäta och skapa mycket specifika kampanjer.  Det är viktigt att scriptet finns på webbplatsen innan några kampanjer startas. Alla annonskonton får en standard pixel som består av två delar: baskoden och händelsekoden. Baskoden spårar trafiken medan händelsekoderna spårar vilka åtgärder som vidtas på sidorna, som exempelvis ett köp.

Hur fungerar Facebook Ads?

Nu ska vi gå genom alla steg som krävs för att skapa effektiva kampanjer med Facebook Ad Manager.

Steg 1: Bestäm målen

Innan du påbörjar annonsen eller texten i Facebook annonskampanjerna måste du först bestämma vad målet är. Vad vill du uppnå med dina annonser? Hur mäter du deras framgång?

Detta steget är så viktigt att Facebook har satt målen som det första steget i annonsprocessen. Att känna till dina mål hjälper dig att bestämma vilka typer av annonser och annonsmaterial som du behöver använda.

Alternativen är:

 • Medvetenhet: Dessa annonser används för att skapa intresse.
 • Övervägande: Dessa annonser används för att få folk att tänka på dina kampanjer genom att söka mer information om dem (vanligtvis genom att besöka din webbplats eller landningssida).
 • Konvertering: Detta väljer du om du vill att användare ska göra något, till exempel anmäla sig till ett evenemang, generera leads osv.

Varje mål kräver olika annonser (bilder), inriktning och text beroende på vad du försöker uppnå.

Om du till exempel vill skapa en medvetenhetskampanj, skulle målet vara att nå så många rätt personer som möjligt. I det här fallet kommer det primära målet inte att fokusera på konvertering och potentiella kunder utan på räckvidd (mätt i visningar).

Om ditt mål är att övertyga dina följare eller andra anhängare att göra ett köp eller fylla i ett formulär, så är ditt primära mål att mäta konverteringar på din webbplatss landningssida. I detta fall kommer en ökning av räckvidd eller engagemang inte att optimeras som den primära framgångsmätningen i din kampanj, eftersom den inte speglar ditt huvudmål. Vad du behöver är en närmare titt på Facebooks statistik om konverteringar för att spåra de personer som besökt din webbplats efter att ha klickat på dina annonser. Detta kan uppnås genom att installera en pixel på din webbplats (en enkel kod) som hjälper Facebook att mäta / räkna besök som kommer till din webbplats via annonserna.

Sätt mål och skapa annonser

Tänk noga på vad dina mål är och vad du vill uppnå, innan du skapar din annons.

Facebook erbjuder också många underkategorier för att hjälpa dig att vara så specifik som möjligt med dina mål. På så sätt skapar du relevant innehåll för din kampanj och får bättre värde för din budget.

Här är ett exempel:

Låt oss säga att du precis skapat en ny video som du vill att folk ska se. Din uppmaning kommer vara att folk ska titta på videon, varför du optimerar din annonskampanj i enlighet med detta. I det här fallet kommer du mäta din video på antal personer den når och deras engagemang, till exempel delningar, kommentarer, likes och tid som spenderas på videon.

Å andra sidan, om du vill öka besök till din webbplats väljer du ”trafik” som ditt mål och skapar sedan en annonskampanj som fokuserar på att öka webbtrafik från personer som kan vara intresserade av din verksamhet.

Steg 2: Ställ in segmentering (målgrupp)

Två miljarder människor använder Facebook varje månad. De flesta kommer inte att vara intresserade av din organisation,  evenemang eller uppmaning. Därför måste du rikta in dig på den målgrupp som har den högsta potentialen att engagera sig i din kampanj.

Facebook hjälper dig med den här processen genom att låta dig begränsa din målgrupp baserat på följande kriterier:

 • Plats
 • Demografi
 • Intressen
 • Beteenden
 • Kopplingar

Du kan exempelvis rikta dig mot personer som bor i Sverige och som redan följer din Facebooksida. Om du vill hitta nya följare kan du välja att utesluta dina sidfans och istället försöka nå ut till din persona.

Du kan också rikta dig mot personer baserat på deras online beteende, som ett intresse de kan ha visat och vilka sidor de följer på Facebook.

En annan användbar inriktning kallas Lookalike Audiences. Facebook låter dig rikta dig mot användare som liknar dina befintliga följare eller webbplatsbesökare. Det är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att nå en målgrupp som med stor sannolikt är intresserad.

 

Steg 3: Välj en placering

Nästa steg handlar om de kanaler som du vill använda för dina annonser. Glöm inte att Facebook annonser fungerar på Facebook, Instagram, Messenger och Audience Network. Audience Network utökar räckvidden för dina annonser utöver Facebook, till andra appar och webbplatser som samarbetar med Facebook. Att placera dina annonser i flera kanaler kan öka chanserna att hitta nya kunder via dessa kanaler – men bara om det är vettigt att göra det.

Förutom att redigera annonsplaceringar själv kan du välja en automatisk placering för dina annonser, vilket gör att Facebook kan välja de bästa kanalerna för din kampanj.

Om du exempelvis vill skapa en annonskampanj för Instagram, väljer du den annons som visas på Instagrams nyhetsflöde och stories. På så sätt använder du din budget för att marknadsföra din kampanj på plattformen som funkar för din målgrupp och dina mål.

Steg 4: Välj annonsformat

I detta steg ska du välja rätt annonsformat för din kampanj, det vill säga den visuella biten.

Valet beror på det mål du har valt, men de mest populära alternativen är:

 • Bild: Använd en enda bild för att berätta din historia.
 • Video: Använd en smart video för att marknadsföra din kampanj.
 • Carousel: Använd flera bilder eller videoklipp i en annons.
 • Bildspel: Det här är det lättaste sättet att skapa en förenklad version av en video genom en serie bilder.

Andra formatalternativ är:

 • Canvas: Med det här formatet kan du skapa helskärmsannonser som erbjuder en snabb upplevelse som är ideal för mobila enheter.
 • Leadannonser: Dessa låter dig samla in registreringar genom att förenkla processen att fylla i ett formulär. (Tänk på GDPR här.)
 • Länkannonser: Dessa gör det lättare för personer att besöka din webbplats med länkannonser och specifika mål.
 • Dynamiska annonser: Visa automatiskt din tjänst och dina produkter för rätt personer.

 

Vilket format är rätt för mig?

Svaret hittar du i dina tillgängliga resurser och de mål du ställer in för varje annons.

Om du till exempel inte har många bilder till din kampanj, skapar du en annons med endast en bild. Om du har flera tillgängliga bilder kan du experimentera med ett bildspel eller en karusell som gör att dina annonser ser mer tilltalande ut. Ju mer kreativt det visuella innehållet är, desto större chans att din målgrupp engagerar sig.

Du kan också testa olika annonsformat på mindre budgetar för att hitta den som fungerar bäst för din kampanj.

Hur skapar jag en effektiv Facebook annonskampanj?

Först och främst måste du ha en handlingsplan. Annars flyger du blint utan klar uppfattning om vart du vill komma. För att se konsekventa resultat, måste du identifiera var i din säljprocess du kan utnyttja Facebook annonser. Besvara dessa fyra frågor för att definiera din strategi:

 • Vad är ditt mål med Facebook annonsering? Vill du generera nya leads för ditt företag, driva trafik till din e-handelsbutik eller prenumeranter på din blogg?
 • Har du befintlig eller konsekvent webbplatstrafik?
 • Har du en e-postlista? Är den aktiv och hur många personer finns på din lista?
 • Kan du skapa unikt innehåll om ditt företag / bransch?

Utifrån dina svar finns det tre lönsamma Facebook strategier som du kan använda för att ta nästa steg framåt:

 • Ge gratis innehåll för att värma upp målgruppen. Content marketing är en av de mest effektiva sätten att sticka ut med ditt företag och värma upp nya målgrupper. Det ska vara värdeskapande innehåll som underhåller, utbildar eller inspirerar din potentiella kund. Du kan tex använda videoklipp, leadmagnets (guider, checklistor, kuponger, etc.), eller blogginlägg.
 • Engagera personer på din e-postlista. Att leverera ditt budskap via din Facebook annonsering och e-postmarknadsföring är dubbelt så effektivt. Kunderna kommer se ditt meddelande i inkorgen och när de bläddrar i Facebook.
 • Retarget webbplatsbesökare. Om du installerar Facebook pixeln på din webbplats kan du rikta dig mot personer som nyligen har besökt din webbplats.

Hur du förbättrar målgruppsinriktning med anpassade målgrupper

Den verkliga effekten av Facebook handlar inte bara om målgruppens storlek, det handlar även om hur mycket de engagerar sig med ditt innehåll. Tidigare kunde du endast rikta annonser mot din målgrupp som antingen en hel publik eller genom att skapa segment med grundläggande demografisk och intresseinriktning.

Med introduktionen av anpassade målgrupper kan du nu segmentera och bygga målgruppen baserat på de interaktioner människor har med din sida och Facebook annonsering. Detta gör det möjligt för dig att rikta dig mot de mest engagerade personerna som kommer att vara mottagliga för dina annonskampanjer. Eftersom det inte fanns några dynamiska inriktningsalternativ skulle din målgrupp vara ett stort antal personer som gillar din sida men inte interagerar med någon av dina inlägg eller annonser.

 

Facebook evenemang är också ett bra verktyg för att nå nya målgrupper.

Vill du rikta Facebook annonser till personer som faktiskt deltog i ditt evenemang? Om du samlar in information från människor när de fysiskt är på ditt evenemang kan du använda de data för att skapa en anpassad målgrupp baserad på offlineaktivitet. Ordna ett litet lotteri med pris för vinnaren, på så sätt anger deltagarna namn och epost.

Om du vill retarget webbplats besökare med annonser för produkter som de tittat på men inte köpt? Svaret: dynamiska produktannonser.

 • Med dynamiska produktannonser kan du rikta dig mot kunder som har besökt din webbplats och bläddrat genom en rad produkter men lämnat utan att fullfölja köpet. Detta är en mycket varm målgrupp, därför är det viktigt att rikta annonser för att uppmuntra dem till att konvertera.
 • Med dynamiska produktannonser kan du skapa en skräddarsydd annons för varje person med de produkter som de har tittat på och en rad andra produkter. De kommer se dessa annonser i sina nyhetsflöden nästa gång de loggar in

Fördelen med dynamiska produktannonser är att du minimerar antalet konverteringar som förlorats i det sista steget i försäljningsprocessen. Annonserna påminner kunderna om dina produkter och ökar sannolikheten för att en webbplatsbesökare återvänder till din webbplats för att köpa något. Du kan även visa erbjudanden, produktrecensioner och berätta för användarna om leveranstid eller andra viktiga punkter.

Facebook retargeting

Det är också möjligt för företag att köra Facebook retargeting kampanjer baserat på vilka sidor användarna besökt på webbplatsen, produkten eller målsidan. Verktyget Anpassade målgrupper gör att du kan skapa en lista över dessa och rikta mycket relevanta annonskampanjer mot dem.

Här är sju typer av målgrupper du kan inrikta dig på:

 • Alla som besökt din webbplats.
  Det här är standardalternativet och bra för mindre företag som inte har tillräckligt med webbplatstrafik för att rikta personer efter sidvisningar.
 • Användare som besökt en viss produktsida men utan att köpa.
  Detta är en avancerad webbplatsanpassad målgrupp som kombinerar ett URL-villkor med en händelsehandling.
 • Människor som tittat på din leadmagnets-landningssida men inte fyllt i formulär.
  På samma sätt som den tidigare webbplatsens anpassade målgrupp kan du använda den här målgruppen för att rikta Facebook annonser till personer som besökt din landningssida, men inte konverterat ännu.
 • Personer som besökt din kontaktsida.
  Den här målgruppen är perfekt för serviceföretag som vill rikta sig till personer som är intresserade av att arbeta med dem. Denna målgruppen grupperar personer som besökt din kontaktsida utan att fylla i ditt kontaktformulär.
 • Användare som startat köpprocessen utan att slutföra den.
  Denna målgruppen använder dina händelser och är mycket effektiv för e-handelsföretag. Genom att skapa denna målgrupp kan du gruppera personer som har besökt din webbplats och startat köpprocessen, till exempel lagt till en produkt i korgen eller starta kassan.
 • Kunder som tidigare köpt från dig.
  Ett av de bästa sätten att öka intäkterna är att driva återkommande köp från befintliga kunder. Du kan presentera nya produkterbjudanden och exklusiva rabatter för att uppmuntra till ytterligare köp.
 • Personer som läser din blogg.
  Det här är en aktiv målgrupp där du kan köra erbjudanden eller till och med bara marknadsföra mer innehåll för att skapa starkare varumärkeskännedom och stärka relationen.

Vad kostar Facebook annonsering?

 • När du ska sätta igång med Facebook annonsering måste du ha en budget. Men hur stor? En Facebook annonsbudget är viktig eftersom den ska baseras på hur mycket intäkter du vill generera. För att göra detta krävs nästa steg.
 • Lägg ett intäktsmål.
  För många verkar detta som ett steg ämnat för stora etablerade företag- eller professionella marknadsförare, men det är ett viktigt steg för att mäta hur det går.
 • Skapa en anpassad konverteringsväg i annonshanteraren.
  När du har ett intäktsmål på plats, konfigurera Facebook Ads Manager till att visa dig de data du behöver.
 • Övervaka dina resultat och justera din annonskampanj.
  När du har kört dina annonser ett tag och samlat konverteringsdata, gå till Annonshanteraren för att se dina kostnader. För att se relevant data måste du konfigurera dina kolumner till att visa anpassade konverteringar.

Facebooks budgetoptimering

Facebooks budgetoptimeringsverktyg använder en algoritm för att automatiskt optimera din budgetfördelning över annonsuppsättningar, så att du kan hitta sätt att spara pengar. Som med de flesta aspekterna av Facebook annonsering är det mest effektiva sättet att identifiera vad som fungerar bäst för ditt företag genom testning.

Detsamma gäller för att identifiera din drömmålgrupp för att spara pengar. Genom att ställa in flera annonser, som var och en riktar sig mot olika målgrupper, kan du samla in data som hjälper dig att bestämma vilken målgrupp som presterar bäst i din nuvarande kampanj.

När du kör Facebook annonser med olika målgruppsstorlekar rekommenderas det att ställa in budgetar proportionellt baserat på enskilda målgrupper. Detta hjälper till att säkerställa att din budget har samma potential för varje målgrupp.

Behöver du sänka kostnaderna ytterligare?

Att bygga engagemang på dina inlägg skickar positiva signaler till Facebook algoritmen, vilket kan öka din räckvidd, öka storleken på din varma målgrupp och slutligen sänka dina annonseringskostnader. Här är tre tips för att bygga upp engagemang som ger bättre annonsresultat.

 • Återanvänd framgångsrik taktik från inlägg med höga engagemang.
  Engagemang är andelen personer som gillar ditt innehåll så mycket att de interagerar med det (reagera, kommentera, dela, klicka) efter att ha sett dina inlägg i deras nyhetsflöde.
 • Skapa innehåll med dialog i åtanke.
  Om du vill ha bättre resultat från dina kampanjer och bygga din Facebook auktoritet, bör du ställa frågor och delta i en dialog på din sida. Ju fler människor som interagerar med dina Facebook-inlägg, desto mer relevant kommer innehållet bli för algoritmen.
 • Boosta med engagement looping.
  Använd ett trick som heter ”engagement looping” för att boosta resultatet. När du svarar på kommentarer på dina inlägg, uppmuntrar du mer dialog med din Facebooksida. När du gör det, kommer Facebook att börja visa ditt sidinnehåll organiskt till familjens vänner och familj som interagerar med ditt innehåll.

Välj mellan CPC eller CPM

Ett sätt att hantera kostnader är att välja om du vill betala per klick (CPC) eller per mille (CPM).

När du väljer att debiteras med länkklick debiteras du för CPC. Det innebär att du bara debiteras när någon klickar på en länk i din annons. När du väljer att debiteras för intryck debiteras du för CPM. Det innebär att du kommer att debiteras varje gång ett intryck av din annons visas med priset beräknat per 1 000 visningar. CPM = kostnad per 1000 visningar

Vilket är rätt för dig?

 • Med CPC debiteras du bara när någon klickar på din annons, så i teorin får du tusentals visningar gratis om du inte får många klick i annonsen. Denna betalmetod fungerar också som ett skydd mot att betala mycket pengar om din annons inte fungerar bra.
 • Nackdelen är att om dina annonser fungerar bra och du får en hög klickfrekvens, betalar du för varje klick. Din CPM stiger och du betalar ett högt pris för det resultatet.
 • Om du inte spenderar mycket pengar och inte kör experiment med olika målgrupper, uppsättningar och annonsvarianter, och lägger mycket ansträngning i optimering, är CPC troligen ett bra alternativ.

Hur du testar Facebook annonser

Annonsverktyget för Facebook Dynamic Creative är ett effektivt sätt att testa Facebooks annonsvarianter automatiskt.

Verktyget ger de bästa kombinationerna av dina annonser. Det kör olika kombinationer av dina annonskomponenter, till exempel bilder, videoklipp, titlar, beskrivningar och uppmaningar, genom målgruppen för att bestämma vilka kombinationer som ger de bästa resultaten.

Innan Facebook introducerade denna funktionen fick du skapa alla annonser individuellt och testa dem manuellt för att hitta den mest effektiva annonsen och den bästa målgruppen. Dynamic Creative slumpar automatiskt annonsvariationer för dig, vilket gör det enkelt att visa rätt annonser för rätt personer. Med Facebook kan du använda upp till 30 resurser:

 • Fem rubriker / rubrikvariationer.
 • 10 bilder eller 10 videoklipp.
 • Fem textvariationer.
 • Fem beskrivningar.
 • Fem CTA-knappvariationer.

En konsekvens av detta är något som kallas för ad fatigue – det händer när din målgrupp har sett din annons för många gånger, vilket kan minska dess effektivitet. De tre sätt på vilket annonsmötet kan hända är: När du övermättar en liten målgrupp, när dina annonser inte är kreativa och när du gör ett dåligt jobb med målgruppsinriktning.

Leave a Reply